Čím se od sebe liší vitamín C a kyselina askorbová?
Vitamín C čili kyselina askorbová je ve vodě rozpustná živina a také vitamín, bez něhož nemůže lidský organismus fungovat. Je považován za životabudič oddalující stárnutí a udržuje tělo v kondici.
Céčko reaguje na světlo a také velmi rychle oxiduje, proto je nejvýhodnější konzumovat ho v rostlinné podobě. Jakoukoliv přípravou (ohřev v mikrovlnné troubě, kandování, blanšírování, sušení) ztrácí na své účinnosti. Poprvé byl zjištěn maďarským chemikem a laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albertem Szent-Györgyim. Psal se rok 1928.
V čem je jeho síla?
I děti v mateřské školce ví, že je vitamín C klíčový pro správný vývoj člověka a pomáhá při nemoci a nachlazení. Důležitý je pro metabolismus aminokyselin a rovněž se podílí na syntéze kolagenu. Podporuje vstřebání železa a stará se o tvorbu bílých krvinek. Je nezbytný pro správný vývoj kostí, chrupavek, zubů, což značí i podporu růstu. Bez dostatečné denní dávky tohoto antioxidantu můžeme trpět krvácivostí či vypadáváním zubů. Vitamín C je zásadní pro děti, jeho nedostatek se projevuje zpomaleným růstem. Pokud vám schází céčko, budete unavení a vyčerpaní, zatížíte nervovou soustavu a ochromí vás žaludeční problémy.
Ve hře je kyselina askorbová
Kyselina askorbová je nejčistější forma vitamínu C a název pro céčko. Má stejnou chemickou strukturu jako vitamín C, ale pochází z laboratoře. Kdežto vitamín C je ryze přírodní zdroj. Kámen úrazu přichází při zjištění, že k absorpci vitamínu C jsou nutné flavonoidy. Ty se v tomto přírodním zdroji nacházejí, ale v syntetické úpravě nikoliv. Vždy je lepší sáhnout po čerstvé paprice, citrusech, jahodách a černém rybízu. Velké množství vitamínu C najdete v rakytníku, šípcích, ale nejvíce ho obsahuje acerola - brazilská třešeň. Obsah aceroly je mg/100g, zatímco druhý v pořadí šípek má jen obsah 200 mg/100g.
Komerční sdělení