Jakou troubu? Statickou, nebo horkovzdušnou?
Těžko byste hledali kuchyni bez pečící trouby. Má tu své místo podobě jako lednička s mrazákem. Jakou ale zvolit? Tu statickou, nebo horkovzdušnou?
Tato otázka bohužel nemá jednoznačnou odpověď. Své výhody mají oba typy pečení. Z tohoto pohledu se nejlepší volbou ukazuje trouba umožňující oba typy pečení.
Rozdíl mezi statickým a horkovzdušným pečením
Na začátek si pojďme vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi statickým a horkovzdušným pečením a pro jaké druhy pokrmů jsou zmíněné způsoby vhodné. Zatímco statická trouba produkuje teplo z boku (popřípadě zeshora a zespodu), horkovzdušná trouba je vybavená ventilátorem šířícím teplo rovnoměrně po celé troubě. Pečení v ní je tedy mnohem rovnoměrnější.
Nižší energetická spotřeba
Další rozdíl je v energetické spotřebě. Teploty pečení jsou v horkovzdušné troubě zhruba o dvacet stupňů nižší. Vzpomeňte si na etikety například u zmrazených potravin. Zatímco statickou troubu je třeba nastavit na 180 stupňů, u horkovzdušné si vystačíte se 160 ti. I přesto pokrm upeče za kratší dobu, a tím pádem je energeticky méně náročná.
Kdy statickou a kdy horkovzdušnou?
Protože horkovzdušná trouba peče rychleji, pokrm v ní připravený je šťavnatější. Pro rychlé pečení je tedy jasnou volbou. Naopak pro pečení pomalé, jehož výsledkem má být dobře propečený pokrm, je ale vhodnější trouba statická. Pokud máte v plánu grilovat kuře, nebo sele, zvolte raději otočný rotační gril.
Vestavěná, či volně stojící?
Stojíte-li před výběrem nové
kuchyně, zřejmě do ní zvolíte vestavěné spotřebiče včetně
trouby. Horkovzdušná trouba volně stojící je pak ideálním
řešením pro již stávající kuchyně. Na trhu navíc seženete i
horkovzdušné trouby vhodné do malých kuchyní. Rotační trouba
ACTIVER, která je k mání na e-shopu banquet-shop.cz, je pouze 36
cm široká a 40 cm vysoká. Poslouží vám přitom jak pro
statické, tak i horkovzdušné pečení. Navíc obsahuje i rotační gril a
sušičku ovoce. Nejenom na chalupu přímo ideální, nemyslíte?
komerční sdělení