Jakou troubu? Statickou, nebo horkovzdušnou?

13.02.2023

Těžko byste hledali kuchyni bez pečící trouby. Má tu své místo podobě jako lednička s mrazákem. Jakou ale zvolit? Tu statickou, nebo horkovzdušnou?

Tato otázka bohužel nemá jednoznačnou odpověď. Své výhody mají oba typy pečení. Z tohoto pohledu se nejlepší volbou ukazuje trouba umožňující oba typy pečení.

Rozdíl mezi statickým a horkovzdušným pečením

Na začátek si pojďme vysvětlit, jaký je vlastně rozdíl mezi statickým a horkovzdušným pečením a pro jaké druhy pokrmů jsou zmíněné způsoby vhodné. Zatímco statická trouba produkuje teplo z boku (popřípadě zeshora a zespodu), horkovzdušná trouba je vybavená ventilátorem šířícím teplo rovnoměrně po celé troubě. Pečení v ní je tedy mnohem rovnoměrnější.

Nižší energetická spotřeba

Další rozdíl je v energetické spotřebě. Teploty pečení jsou v horkovzdušné troubě zhruba o dvacet stupňů nižší. Vzpomeňte si na etikety například u zmrazených potravin. Zatímco statickou troubu je třeba nastavit na 180 stupňů, u horkovzdušné si vystačíte se 160 ti. I přesto pokrm upeče za kratší dobu, a tím pádem je energeticky méně náročná.

Kdy statickou a kdy horkovzdušnou?

Protože horkovzdušná trouba peče rychleji, pokrm v ní připravený je šťavnatější. Pro rychlé pečení je tedy jasnou volbou. Naopak pro pečení pomalé, jehož výsledkem má být dobře propečený pokrm, je ale vhodnější trouba statická. Pokud máte v plánu grilovat kuře, nebo sele, zvolte raději otočný rotační gril.

Vestavěná, či volně stojící?

Stojíte-li před výběrem nové kuchyně, zřejmě do ní zvolíte vestavěné spotřebiče včetně trouby. Horkovzdušná trouba volně stojící je pak ideálním řešením pro již stávající kuchyně. Na trhu navíc seženete i horkovzdušné trouby vhodné do malých kuchyní. Rotační trouba ACTIVER, která je k mání na e-shopu banquet-shop.cz, je pouze 36 cm široká a 40 cm vysoká. Poslouží vám přitom jak pro statické, tak i horkovzdušné pečení. Navíc obsahuje i rotační gril a sušičku ovoce. Nejenom na chalupu přímo ideální, nemyslíte?  

komerční sdělení