Kolagen jako zdroj úspěchu? Nejde o nadsázku

17.06.2021

Díky dostatku kolagenu nám umí naše tělo nabídnout mnoho benefitů, které nás dokonce mohou dělat úspěšnými. Třeba ve sportu, protože bez dostatku kolagenu nás tělo brzy upozorní, že je čas si dát "stopku".

Když se podíváme na naše tělo z odbornější stránky, zjistíme, že kolagen není jen nějaké zaklínadlo moderního marketingu, které se nás snaží přesvědčit, že se bez dalšího doplňku stravy rozpadneme. Bez kolagenu se to totiž skutečně děje. Máte jej nedostatek? Třepí se vám nehty, ochabuje pokožka, doslova se vám podlamují kolena, protože kolagen je naprosto zásadní pro naše klouby

V těle funguje jako pojivo buněk a dá se srovnat s organickým lepidlem. Potřebujeme jej pro zdravé a fungující kosti, klouby, zuby, vlasy, pokožku, nehty a obecně pro regeneraci tkání. Jde o drobnosti, které nás dělají zdravými a úspěšnými současně. Bez zdravých kloubů se neprosadíme ve sportu, zdravé vlasy či mladistvá pleť nám pomáhá uspět v práci i v rámci sociálních vazeb.

Tělo si, pokud jde o kolagen, poradí samo, ale jen do času

Děti rozhodně nejsou těmi, kdo by kolagen potřeboval dodávat v rámci suplementů. Jestliže mají standardní vyváženou stravu, funguje dětský organismus jako továrna na kolagen. Až do 20 let jej chrlí jak o život. Posléze se jeho tvorba zpomalí, ale ještě dalších 20 let tělo collagen, jak se též tento protein nazývá, tvoří v množství, se kterým si naše tělo poměrně dobře vystačí. Pokud ne, dává nám to najevo bolestí kloubů i předčasnými znaky stárnutí či nedokonalostmi na indikátorech našeho zdraví - na pokožce, vlasech a nehtech. Po čtyřicítce se ale stroj na výrobu kolagenu v našem těle zastaví. Tento silný antiageing prostředek přestane naše tělo zcela vyrábět a začne nám v těle ubývat. Viditelně stárneme vnitřně i zevně. Po čtyřicítce je nutné kolagen do stravy přidávat - jak u mužů, tak u žen, navíc v té správné formě.

Existuje lepší a horší kolagen

Rozhodně bychom měli celý život dbát o to, abychom jedli potraviny bohaté na kolagen. Jedná se třeba o hovězí vývar, vajíčka, nevyhýbejme se kuřecím chrupavkám, najdeme jej v rybách. Aby se kolagen z přirozené stravy dobře v našem těle vstřebával, ideální je jej jíst spolu s potravinami bohatými na vitamin C. Tvorbu kolagenu v těle podporují i některé luštěniny, třeba cizrna. Když nastane čas začít kolagen do stravy dodávat jako suplement, je důležité najít nejlepší kolagen. Existuje? Určitě ano!

Jestliže se podíváme na kolageny, setkáme se v těch zpracovaných do podoby doplňku stravy s kolagenem vepřovým, rybím, hovězím, někdy též s kuřecím. Obecně bývá nejdoporučovanějším hovězí kolagen. Je považovaný zejména za nejlepší kolagen pro pohybový aparát.

Vybrat si kolagen ale musíme i podle typu jeho zpravování. Setkáváme se s nativním kolagenem, který se však ukázal méně účinným než hydrolyzovaný kolagen. Nativní kolagen tělo hůře zpracovává. Naopak, hydrolyzovaný kolagen je během svého zpracování rozkládán na menší peptidy kolagenu. Ty dovedou procházet skrz pokožku až do vrstev, které jsou odpovědné za pružnost a sílu pokožky. Kvalitní hovězí hydrolyzovaný kolagen od německého výrobce prodává Woldoshop.cz.

komerční sdělení