Nejtalentovanější žáci oboru cukrář získali za své skvělé výsledky a zodpovědný přístup ocenění

21.06.2019

Ceny jim na krajském úřadě Moravskoslezského kraje předali hejtman kraje Ivo Vondrák, náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a zástupce Marlenky. Společnosti, která na základě deklarace o spolupráci s Moravskoslezským krajem budoucí cukráře dlouhodobě podporuje.

"Cukrářské řemeslo má v Moravskoslezském kraji tradici a také budoucnost. Lidé prostě mají sladké rádi. Poctivý koláč nebo vyšperkovaný kvalitní moučník připravený s nadšením a cukrářským talentem umí zpříjemnit nejen slavnostní příležitosti, ale i pracovní setkání či důležitá jednání. Jsem rád, že se na krajských školách najdou studenti, kteří k cukrařině přistupují zodpovědně a zapáleně. Tento jejich přístup se jim jistě zúročí, protože nebudou mít problém najít si po ukončení studia dobrou práci," uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj řemesla podporuje, cukrářské obory nevyjímaje. Od začátku školního roku mají například ve střední škole ve Frenštátě pod Radhoštěm nové prostory pro výuku. "Na toto moderní cukrářské centrum za více než 9 milionů korun se nám podařilo získat prostředky z evropských fondů. Budoucí cukráři si tak mohou ozkoušet nejmodernější trendy v gastronomii. Mnohem důležitější je ale jejich vedení. Jsem rád, že na našich školách působí zkušení pedagogové, kteří svým žákům předávají vztah k řemeslu a poctivý přístup," řekl náměstek hejtmana kraje pro školství Stanislav Folwarczny a doplnil, že se obor cukrářství vyučuje na sedmi středních školách zřizovaných Moravskoslezským krajem.

Každá z těchto sedmi škol nominovala na ocenění své dva nejlepší žáky. "Věřím, že tato ocenění budou pro budoucí cukráře ohodnocením, ale i motivací, aby nepolevili. Aby si zachovali svůj zodpovědný přístup ke vzdělávání, skvělý prospěch v praktickém i teoretickém vyučování a také svou kreativitu," vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny hlavní důvody, proč cukráři ocenění získali. Svou roli hrála také úspěšná reprezentace škol v různých regionálních i národních soutěžích a propagace cukrářství.

Ocenění si převzali: Zuzana Sližová a Klára Waclawkova z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně, Sabina Onderišinová a Dominika Váhalová ze Střední školy prof. Zdeňka Matějčka Ostrava-Poruba, Michaela Střížová a Klára Byrtusová ze Střední školy gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek, Tereza Bouchalová a Vendula Slavická ze Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka, Kateřina Uvírová a Filip Kerlin ze Střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy Opava, Silvie Valíčková a Sabina Krištófová ze Střední školy techniky a služeb Karviná, Lukáš Buryan a Vendula Riegerová z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm.

Tito nadějní mladí cukráři dostali kromě diplomu a dárkové tašky také finanční ohodnocení od společnosti Marlenka, která s Moravskoslezským krajem už čtvrtým rokem spolupracuje. Deklarace vzájemné spolupráce spočívá například ve finanční podpoře škol, které si mohou na svá odborná praktická pracoviště pořídit nové cukrářské pomůcky či vybavení. Významná je i prestižní soutěž Marlenka Cup. 

"Spolupráce se středními školami, na kterých se cukrařina vyučuje, je pro nás zásadní. Jsme tak v kontaktu s talentovanými mladými lidmi a máme tak příležitost získat je pro naši společnost," řekl majitel společnosti MARLENKA international Gevorg Avetisjan