Rozhovor s vizionářem společnosti WormUP Liborem Sloupenským

13.10.2021

Nenechte si ujít interview s Liborem Sloupenským z firmy WormUP!

Jaká událost vás v poslední době potěšila?

Evropská unie uznala hmyz, jako alternativní krmivo pro hospodářská zvířata. To pro náš hmyzí průmysl i pro hmyzí gastronomii znamená velmi významný milník. Jakékoli rozšíření hmyzí produkce bude mít za následek snižování cen živého hmyzu a to má opět za následek zvýšení poptávky po hmyzu. Díky této spirále snižování cen, která nás nejméně v příštích 15ti letech čeká, dosáhneme toho, že se hmyz časem stane nejčastěji produkovanou živočišnou surovinou na trhu. A to je náš cíl.

Co pro vás znamená úspěch? Co považujete za svůj zatím největší úspěch?

Největším úspěchem je samotný produkt Křupaví červíci. Jsem skutečně hrdý na to, že jsme dokázali vyvinout tak jednoduchý a přesto tak dokonalý produkt z hmyzu, který si získá téměř každého, kdo si troufne jej ochutnat. Navíc jsme si přes mnohé překážky našli cestu k lidem, takže nyní zpracováváme cca 800Kg hmyzu měsíčně.

V budoucnu vznikne samozřejmě mnoho dalších produktů z hmyzu a to nejen z naší kuchyně. Křupaví červíci jsou ale jakýsi otvírák celého hmyzího potravinářství.

Na jakém projektu nyní pracujete?

Tento rok je pro ve znamení stabilizace firmy. Připravujeme rozšíření výroby abychom zvládli vánoční nápor a připravujeme kanceláře, aby náš tým nemusel pracovat jen formou home-office. Zároveň se připravujeme na exponenciální růst poptávky po hmyzu.

Kdo vás ve vaší profesní kariéře nejvíc podporuje?

Nejvíce mě motivují naši zákazníci. Na úplném počátku projektu jsem ze všech stran slyšel že jsem se zbláznil, že to nebude fungovat. Teď to funguje a mě těší každý, kdo Křupavé červíky ochutná. Nejčastější reakcí zákazníků je něco jako "Myslel jsem si že to bude hnusné, ale teď se toho nemůžu nabažit". Tyhle reakce miluji.

Máte nějaké životní motto, kterým se řídíte?

"Najdi své životní poslání a nikým se nenech přesvědčit že je to nesmysl."

Někdy je to ale těžší, než si myslíme.

Jak si udržujete psychickou i fyzickou kondici? Co vám nejvíce pomáhá?

Miluji dlouhé procházky po horách. Nejraději úplně sám a v tichosti.

Popište nám váš vysněný ideální den, prosím.

Nejraději něco vyvíjím, montuji, buduji. Často strávím týdny budováním nějakého stroje v naší hmyzí kuchyni. Málokdy se dokážu spokojit s tím, jak stávající stroje fungují.

Prozradíte, na jakém hobby či vášni jste zdravě závislý?

Nesnáším, davovost a přístup "ovce". Miluji změnu a vítám jakékoli změny které mi dávají smysl.

Miluji adrenalinové sporty bez motoru, miluji technologie a IT evoluci.

Co vy a sledování filmů? Baví vás? Jaký žánr máte nejraději?

Miluji Marvela a dobré sci-fi. Rád přemýšlím o budoucnosti světa a o tom co nás a naši zemi všechno čeká. A pokud jde o budoucnost, věřte mi, že se nemáme čeho bát.

Co byste poradil těm, kteří chtějí být úspěšní ve svém oboru?

Nekopírujte ostatní. Udělejte to lépe a tak, jak VÁM to dává smysl. Jedině tak můžete vyniknout.

Každý úspěšný musel vytrpět spousty dobře míněných rad od neúspěšných.

Budoucnost nepotřebuje levné kopie, ale kvalitní změnu.

Kdo je podle vás sexy symbol, ze kterého se vám podlamují kolena?

Nejsou to asi sexy symboly, tedy alespoň pro mě ne, ale inspirativními osobami jsou pro mě, Elon Musk, Nikolas Tesla, Albert Einstein a Muhammad Gándhí.

To jsou lidé, kteří se nebáli vystoupit z řady.

Co je podle vás štěstí? Kdy jste šťastný?

Každý z nás má právě teď tolik štěstí kolik si jen dokáže představit.

Pokud tedy nejste šťastní, je to spíše problém vaší představivosti.

Jaké máte plány do nejbližší budoucnosti? Na co se teď těšíte?

Těším se na export do Německa, který aktuálně spouštíme a věříme, že budeme stejně úspěšní jako u nás.

Česká Republika je jednou z největších konzumentů i producentů hmyzu v EU.

Teď je čas zlepšit názor lidí na hmyz i další země.

Při představě, že by Křupaví červíci měli být "potravina budoucnosti" je pro většinu z nás děsivá.

V budoucnu se ale hmyz se bude konzumovat převážně rozemletý. Přes 90% produktů z hmyzu bude jemně mletý doplněk jiných surovin. Rozemletý hmyz proto časem najdeme jako složku párků, paštik, hamburgerů, snídaňových cereálií, mysli tyčinek, koktejlů a mnohých dalších pochutin. Například hmyzí paštika je skutečná pochoutka.

Hmyz je mnohem chutnější a zdravější, než drůbež. Jakmile stane navíc ještě levnější zažijeme zásadní změnu v potravinářství.

Děkuji za rozhovor

Honza Vavřička

Instagram: https://www.instagram.com/jedu_worm_up/
Facebook: https://www.facebook.com/jeduWormUP/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfQpQTFJzFEUUGri_ooo6Yw/videos
Foto: osobní archiv Libor Sloupenský