Zdroje vitaminu A – beta karoten

30.01.2024

Většina z nás někdy viděla osobu s odstínem kůže podobným mrkvi. Často může být důsledkem beta-karotenu, který se hromadí v tkáních a vytváří takový odstín opálení. Takoví lidé nepochybně dodávali svému tělu nezbytnou dávku vitaminu A. V tomto článku najdete:

  • V čem nám pomáhá vitamin A:
  • Kosmetika
  • Zdroje vitaminu A v potravinách:
  • Nedostatek vitaminu A
  • Příznaky nedostatku vitaminu A mohou být například:
  • Suplementace

Vitamin A může patřit k těm vitaminům, kterým se často nevěnuje zvláštní pozornost. Aktivní forma tohoto vitaminu se nachází v produktech živočišného původu. Jeho formy zahrnují: retinol, retinal a kyselinu retinovou. Retinol je například v mléce.

V případě vegetariánských diet je důležité si uvědomit, že v rostlinných produktech se nacházejí karotenoidy, které se v těle mění (konvertují) na aktivní formu vitaminu A.

Nejaktivnějším a běžně se vyskytujícím karotenoidem v rostlinách je beta-karoten.

V čem nám pomáhá vitamin A:

  • zlepšuje zrakové procesy
  • předchází vzniku a pomáhá v léčbě nádorů
  • působí na kůži: proti akné a proti nadměrnému množství kožního mazu
  • regeneruje epidermu
  • má protizánětlivé účinky a posiluje imunitu
  • podílí se na antioxidačních procesech, tj. reguluje přenos kyslíku do buněk
  • vitamin A je důležitou složkou stravy pro těhotné ženy, podporuje reprodukční procesy

Kosmetika

V kosmetice se používají přípravky s vitamínem A pro pokožku. Existují v různých formách, od krémů po ampule nebo čistý vitamín A, ze kterého si můžete vyrobit vlastní kosmetický produkt. Kosmetiku s vitamínem A pro místní aplikaci je třeba chránit před světlem a nadměrným množstvím kyslíku kvůli jejímu rychlému oxidaci. Lepší výsledky aplikace vitamínu A budou patrné po kombinaci s vitamínem E. Můžete najít mnoho takových produktů, mastí atd. Vitamín A se v dermatologii používá k boji proti: vzniku vrásek, rozvoji akné, lupénce nebo psoriáze.

Zdroje vitaminu A v potravinách:

V živočišných produktech se vyskytuje například retinol. Potraviny bohaté na tento retinol zahrnují játra a mléko.

Denní potřeba vitamínu A v závislosti na věku:

(Značka RDA je denní dávka retinolu)

  • Děti: 400-500 (RDA)
  • Ženy: 700 (RDA)
  • Ženy v těhotenství: cca 770 (RDA)
  • Ženy kojící: 1200-1300 (RDA)
  • Muži: 900 (RDA)

Jak vstřebat co nejvíce vitamínu A:

Správné skladování potravin; beta-karoten je citlivý na oxidaci, což znamená, že podobně jako jiné vitamíny ztrácí své vlastnosti působením světla nebo kyslíku optimální teplota je více než 10 stupňů (pokud produkty uchováváme v lednici krátkou dobu) bílkoviny podporují vstřebávání vit. A; 10% bílkovin v jídle stačí pro maximální vstřebání vit. A tuky také pomáhají vitamínu rozpouštět, proto je dobré konzumovat hodně ořechů (vlašské ořechy, kešu, lískové) protože obsahují jak tuky, tak bílkoviny tekutá konzistence zvyšuje množství vstřebávaného vitamínu A, například: Vstřebání vit. A z čerstvé mrkve je 26%, z mrkvové šťávy dokonce 45%, list špenátu se vstřebává 5%, ale nasekaný už 9%.

Lykopen, který je v rajčatech, se nejlépe vstřebává po zahřátí je dobré vědět, které produkty se nejlépe vstřebávají v určité formě

Nedostatek vitaminu A

Při nízkotučné stravě (což neznamená, že nejíme "zdravé" tuky, ale například nerafinovaný olivový olej nebo olej z arašídů) se mohou objevit nedostatky vit. A.

Nedostatek tohoto vitamínu může také nastat v případě nemocí:

  • stavy narušující vstřebávání ze střeva
  • jiné nedostatky, například při nedostatku zinku, který konvertuje vit. A do jeho aktivní formy
  • nedostatek je také způsoben nízkým příjmem produktů uvedených jako bohaté na tento vitamín

Příznaky nedostatku vitaminu A mohou být například:

  • zhoršené vidění (v minulosti se tento jev nazýval kuřecí slepota)
  • suchá kůže a nesprávné zrohovatění
  • epidermis, obecně horší stav pokožky
  • řídnutí vlasů
  • nižší imunita
  • oslabení sliznic v těle

Suplementace

Je možné, stejně jako u ostatních vitamínů. Je však třeba být opatrný, aby se syntetické produkty nepřejídaly.

V případě přírodních produktů nám "předávkování" vitamínem nehrozí.

komerční sdělení