Pávi v Zoo Ostrava

Neutekli vám pávi? Jak se dostali na střechu? Jak to, že jeden páv je bílý? A proč někteří nemají ten barevný ocas? Tyto otázky jsou docela často slyšet mezi návštěvníky Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Pávi korunkatí jsou zde chováni volně, umějí létat a samci se od samic liší pestřejším zbarvením peří.

V zoo žije aktuálně 20 pávů korunkatých (10 samců a 10 samic) v tzv. polodivokém chovu. To znamená, že je mohou návštěvníci potkat volně se procházet po celém areálu zoologické zahrady a botanického parku. Občas jsou k vidění i v některém výběhu zvířat, kam zaletí, například ve výběhu lam, jelenů, v tomto období často i ve výběhu hrochů. Ano, pávi opravdu létají! Jejich let nepatří k těm nejelegantnějším, ale na krátkou vzdálenost létají docela dobře. Během dne se pohybují hlavně po zemi, kde si hledají potravu, ale na noc vylétají do korun stromů hřadovat. Spánek vysoko nad zemí je pro ně mnohem bezpečnější a chrání je před pozemními predátory. Na zemi nocuje pouze samice v době, kdy vodí ještě neletuschopná mláďata. V ostravské zoo nocují pávi ponejvíce na vzrostlých dubech podél výběhu lam.

Dlouhá pestrobarevná pera tvořící chvost mají pouze samci, a to v období toku (od jara do konce léta), poté tato pera ztrácejí. Samice jsou podobně jako u ostatních zástupců hrabavých zbarveny spíše nenápadně. Hnízdí zpravidla na zemi. Na vejcích sedí většinou jen samice, pro kterou je právě v tomto období výhodné její nenápadné zbarvení peří. I v zoo se pávi pravidelně rozmnožují. V tomto období začíná samcům narůstat jejich nepřehlédnutelný chvost, v letních měsících pak mohou návštěvníci potkávat samice s mláďaty.

V ostravském hejnu zaujímá pozornost i samec, který má bíle zbarvené peří. Nejedná se však o albína, ale jde o vyšlechtěnou formu. Albín by měl červené oči, bílý páv má oči tmavé. Zajímavostí je, že samice dávají přednost barevným samcům, bílá barva není pro tento druh přirozená, navíc v přírodě spíše nevýhodná - bíle zbarvený pták je velmi nápadný, a může se tak stát snadnou kořistí. Proto samice volí pro své potomky genetickou výbavu přirozeně zbarvených samců. Nedochází tak k nekontrolovatelnému přenosu bílého zbarvení do dalších generací.