Titul Kuchař Vysočiny Junior už podruhé putuje do Chrudimi

09.03.2020

V gastrocentru Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě se včera bojovalo o titul Kuchař Vysočiny Junior 2020.

Deset dvoučlenných týmů složených ze žáků středních gastronomických škol a učilišť z Kraje Vysočina a hostující školy z Chrudimi mělo za úkol připravit v časovém limitu 45 minut chutný předkrm, ve kterém byla povinnou surovinou červená řepa, a také excelentní hlavní chod, kde dominovalo kuřecí prso supreme. Celkové vítězství pro chrudimskou Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště obchodu a služeb nakonec vyvařily Tereza Pekařová a Jana Rejnušová.

Porota z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky ve složení Lukáš Ende, Pavel Bortník a Tomáš Kourek hodnotila nejen výslednou chuť a prezentaci pokrmů, ale také jejich přípravu, celkovou organizaci práce, dodržování hygienických pravidel i stanoveného času. Zlatou medaili získala Tereza Pekařová z Chrudimi za pečený kuřecí supreme, bramborové pyré s lanýžovým máslem, mrkvové pyré, glazovanou zeleninu, žampiony a smetanovou omáčku. Stejný cenný kov za tartar a rolku z červené řepy s majonézou z kešu ořechů patří její spolužačce Janě Rejnušové.

Krajská radní Jana Fialová, která zasedla v porotě společně s profesionály, udělila speciální cenu Kraje Vysočina domácímu týmu z Havlíčkova Brodu Biance Krutišové a Martinu Havlíčkovi.

"Jídla, která jsem měla možnost ochutnat, by v mnoha případech obstála i ve špičkové restauraci. Těší mě, že úroveň připravenosti žáků na Vysočině je na tak vysoké úrovni, a věřím, že většina z mladých kuchařek a kuchařů u této profese zůstane," uvedla na soutěži Jana Fialová.

Soutěž Kuchař Vysočiny Junior 2020 open se uskutečnila pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a je zařazena mezi nominační soutěže Gastro Junior - Bidfood Cup 2021. Mezinárodního klání, které se uskuteční v příštím roce, se mohou zúčastnit všechny týmy, které se podle počtu bodů umístily ve zlatém a stříbrném pásmu.

Celkové výsledky Kuchař Vysočiny Junior 2020 open:
1. místo SOŠ a SOU Chrudim (zlaté pásmo)
2. místo SŠ gastronomická Adolpha Kolpinga (zlaté pásmo)
3. místo OA, VOZS a SZŠ, SOŠS Jihlava (stříbrné pásmo)