Tučňáci: Jarní hnízdění v roce 2019 přineslo 7 nových mláďat

Plzeňská zoo chová tučňáky Humboldtovy od roku 1997. Množí je od roku 1999. Nejprve přijely 2 páry z Frankfurtu, potom pár z Prahy a později 3 samice ze Zlína.

Vylíhlo se zde již skoro 200 mláďat ve 4. generaci. Hnízdí v párech, každý je schopný na jaře i na podzim odchovat 2 mláďata, po inkubaci kolem 40 dní. V ČR chovají tento jihoamerický druh v rámci EEP 4 zoo, ústecká potom afrického tučňáka brýlového. V Plzni patří mezi nejoblíbenější chované druhy. V Evropě jej chová okolo 140 institucí.

Jarní hnízdění v roce 2019 přineslo 7 nových mláďat. V roce 2018 se expozice proměnila v průchozí voliéru, úprava umožňuje i chov dalších ptáků (kachny, labutě atp.). Mláďata tučňáků se do přepeření liší od dospělých jednodušší kresbou, nemají na břiše černou elipsu a nad okem bílý pruh. Potravou jsou v Plzni hlavně sledi, krmení je denně rozděleno na 2x; každý pták v průměru sní denně 10 ryb (1 kg), v době hnízděni a krmení mladých až dvojnásobek.

Tučňáci obývají v 17 druzích pobřeží a ostrovy jižní polokoule, od Antarktidy, přes Austrálii, Ameriku a Afriku, zasahují až na Galapágy. Nežijí však v Arktidě a také nemají nic společného se současným Madagaskarem.

První náměstek primátora města Plzně, pan Mgr. Roman Zarzycký pokřtil se svou rodinou dva mladé tučňáky 12.9. na Vlastu a Mazlíka.